ArTUR – Architektúra pre trvalo udržateľný rozvoj, občianske združenie

VÝROČNÁ SPRÁVA 2010

ZA OBDOBIE JANUÁR 2010 – DECEMBER 2010

 

Projekty:

Ecological building with natural materials 16.-28.8.2010. 

Grundtvig – medzinárodný kurz– Pracovné dielne – Ecological building with natural materials, s účasťou zo 14 tich európskych krajín 6.-10.9.2010.

Hlinarch – transfer inovácií (2008-2010).

V rámci grantovej schémy celoživotného vzdelávania Leonardo da Vinci. Projekt mal za cieľ poskytnúť na Slovensku podklady pre kvalifikáciu pre prácu s hlinou pretransformovaním medzinárodného učebného materiálu.

Výsledkom projektu sú osnovy a obsah výučby a komplexný súbor informácií, pokynov, návodov a ukážok v tlačenej forme aj na CD-ROM-e. Materiál je určený odborným školám, tréningovým a rekvalifikačným centrám, ako i neziskovým organizáciám poskytujúcim formálne aj neformálne vzdelávanie. Konečnými užívateľmi sú remeselníci, učni, dizajnéri, architekti, stavbári a ľudia so záujmom získať zručnosť pre prácu s hlinou. Naše občianske združenie prejavilo dobrú úroveň v rámci medzinárodnej spolupráce, o čom svedčí aj podpísanie medzinárodného memoranda o ECVET kurzoch pre remeselníkov v hlinenom stavaní. www.hlinarch.eu

European Learning Partnership for Strawbale Building (2009-2011). 

Európske partnerstvo pre slamené staviteľstvo (2009-2011) v rámci grantovej schémy Leonardo da Vinci. Partnermi projektu boli okrem ArTUR zo Slovenska aj partneri z Belgicka, Nemecka, Španielska, Francúzska a Anglicka.

Ciele: Spoločná výmena skúseností na európskej úrovni by mala vyplniť dieru v tejto oblasti vzdelania. Na to, aby sa to dosiahlo je treba obsiahnuť veľké množstvo praktických skúseností, ktoré sú odlišné vo všetkých európskych regiónoch (je to hlavne spôsobené špecifickými lokálnymi podnienkami) a vybrať pre technické požiadavky práve tie, ktoré zabezpečia najlepšie riešenia. malo by sa tiež overiť, ako môže byť školiaci koncept integrovaný do vzdelávacích a školiacich programov.

Leonardo – Partnerstvá – Learn With Clay- Poznaj hlinu. (2010 – 2012)  

ArTUR je tichý partner projektu. Začlenenie Slovenska do európskeho kreditného systému v odbore Špecialista na hlinené omietky Partnerstvá Leonardo da Vinci v rámci Programu celoživotného vzdelávania. Partneri: Casa Calida, Belgicko – koordinátor, Ara B sccl, Španielsko, Fachverband Strohballenbau Deutschland e.V, Germany (FASBA) – Cech slameného stavania v Nemecku, ArTUR, Slovensko, Les Compaillons, Francúzsko, amazonails, UK – iniciátor, finančne nepodporený Ciele: Spoločná výmena skúseností na európskej úrovni by mala vyplniť dieru v tejto oblasti vzdelania. Na to, aby sa to dosiahlo je treba obsiahnuť veľké množstvo praktických skúseností, ktoré sú odlišné vo všetkých európskych regiónoch (je to hlavne spôsobené špecifickými lokálnymi podnienkami) a vybrať pre technické požiadavky práve tie, ktoré zabezpečia najlepšie riešenia. malo by sa tiež overiť, ako môže byť školiaci koncept integrovaný do vzdelávacích a školiacich programov.

Publikovanie a prezentácie:

  • Pravda – hlinené omietky
  • Alternatívne stavebné materiály
  • Publikovanie
  • Môj dom 11/2010 Pohľad do budúcnosti alebo spletité zajtrajšky rodinných domov
  • Antar – nepálená hlina
  • Yudiny – „Stavať sa dá aj inak“
  • Deň otvorených dverí 27. aug. a 17. sept. 2010
  • Minkeho slamená kupola – Deň otvorených dverí (27.8. a 17.9. 2010) V Piatky 27.8. a 17.9. 2010 od 15:00 do 18:00 Deň otvorených dverí, Hrubý Šúr 15, pri starom Mlyne. Návšteva staveniska s vysvetlením a diskusiou, predaj a podpisovanie kníh Gernota Minkeho: Building with straw, Príručka hlineného staviteľstva. .
  • Prezentácia na Pecha Kucha night v S2 v Žiline tentokrát Zuzana Kierulfová predstaví aj činnosť ArTURu.
  • Dni zelenej architektúry (10.11.2010). Hotel SOREA Regia, Kráľovské údolie 6, Bratislava. Podujatie predstaví najnovšie trendy z oblasti ekologického a energeticky úsporného stavania. Počas seminára si budú môcť návštevníci vypočuť odbornú prednášku z renomovaného viedenského ateliéru architekta Martina Treberspurga, prezentácie odborníkov zo slovenského Inštitútu pre energeticky pasívne domy (IEPD), ale aj partnerských firiem, ktoré sú v tejto oblasti aktívne. Celodenný program od 9,00 hod. do 17,00 hod. Program pozostáva s prezentácií našich aj zahraničných odborníkov, videoprezentácií a sprievodnej výstavy.
  • Tlačová beseda k výsledkom projektu Hlinarch.dňa 22.6. 2010 na FA STU: Práca s hlinou má konečne svoje učebné materiály. Školiaci materiál predstavitelia o.z. ArTUR overovali v praxi, v skrátených kurzoch v Žiline za účasti belgického odborníka Toma Rijvena, Nitre, 27.-29.3. v Banskej Štiavnici v spolupráci s odborom reštaurátorstva a obnovy pamiatok a FA STU, a v Hrubom Šúri pri Bratislave v ateliéri firmy Createrra za účasti nemeckej odborníčky Irmely Fromme. Počas seminárov sa učebný materiál skúšal, dolaďoval a predstavoval vybraným združeniam majúcim skúsenosť so skúsenosťou s “workshopmi” o alternatívnej výstavbe. Výsledkom je súbor informácií, pokynov, návodov a ukážok v tlačenej forme aj na CD-ROM-e, ktorý je určený odborným školám, tréningovým a rekvalifikačným centrám, ako I neziskovým organizáciám poskytujúcim formálne aj neformálne vzdelávanie. Konečnými užívateľmi sú však remeselníci, učni, dizajnéri, architekti, stavbári a ľudia so záujmom získať zručnosť pre prácu s hlinou.

Vystavovanie na veľtrhoch a festivaloch:

  • Domexpo 2010
  • ArTUR vystaval na Domexpo v Nitre 22.-25.4. v pavilóne M1. V stánku bola postavená ukážka slamenej steny stavanej hybridným systémom CUT.
  • Genius Loci 2010 Dych Zeme 2010 Biostyl 2010

Vzdelávacia činnosť:

  • Workshop na dokončovaní kupoly a okolia (6.11.2010)
  • Workshop „na kupole“ (22.-24.10.2010)Program: omietanie ostení hlinou, omietanie klenby hlinenou omietkou, dokončovanie detailov zateplenia okolo okien, dokončovanie vegetačnej strechy, Prednášky, piatok: materiály kupoly (Zuzana), sobota: výstavba kupoly (Bjorn)
  • Workshop na dokončovaní kupoly a okolia (6.11.a 22.-24.10.2010) Program: omietanie ostení hlinou, omietanie klenby hlinenou omietkou, dokončovanie detailov zateplenia okolo okien, dokončovanie vegetačnej strechy, Prednášky, piatok: materiály kupoly (Zuzana), sobota: výstavba kupoly (Bjorn)

 

Zuzana Kierulfová
V Hrubom Šúri dňa 20.1.2011