ArTUR – Architektúra pre trvalo udržateľný rozvoj, občianske združenie
H. Meličkovej 12, 841 05 Bratislava, ozartur@gmail.com, www.ozartur.sk

Výročná správa 2008
za obdobie január 2008 – december 2008

Projekty:

● Bol prijatý projekt HLINARCH, ktorého sme partnerom, a ktorý sa začal úvodným stretnutím v novembri 2008 vo Viedni. Cieľom projektu jbolo preložiť a prispôsobiť nemecký kurz hlinených omietok do troch európskych jazykov a krajín: do slovenčiny, češtiny a slovinčiny. Iniciátorom a vedúcim projektu je česká KTP – Společnost pro kvalifikaci na trhu práce.

● Podpísanie zmluvy na dokončenie a prenájom seminárneho pavilónu. Projekt začiatku výstavby bol podporený Environmentálným grantovým programom Toyoty. Zmluva s majiteľom umožňuje prenájom seminárnej budovy na 35 rokov za symbolickú sumu 1 Sk na rok, za predpokladu, že o.z. ARTUR z vlastných zdrojov dostavia seminárny pavilón do marca 2011.

● Vypracovanie projektu vzorových EPD z prírodných materiálov v rámci projektu podporeného Environmentálným grantovým programom Toyoty.

● Neúspešná žiadosť (február 2008) – Projekt Leonardo – pre spoluprácu v oblasti stavania so slamou. Podaný projekt bol zameraný na výmenu skúseností rôznych technických riešení a uplatňovaní najlepších metód v oblasti slameného staviteľstva. Malo sa tiež overiť, ako by sa mohol koncept školenia integrovať do školských a vzdelávacích programov.

● Neúspešná žiadosť (február 2008) – Žiadosť o nenávratný finančný príspevok z Blokového grantu EMVO-TUR (EN-08-008)1. výzva Projekt „ Podpora rozvoja pestovateľského systému AGROKRUH® „ Blokový grant EMVO TUR, 1. výzva. Výsledky hodnotenia žiadostí apríla 2008 ukázali, že sme sa umiestnili na druhom mieste, lenže náš projekt nebol podporený.

● Neúspešná žiadosť – Interreg „Trvalo-udržateľná energia v regióne Rakúsko-Čechy-Slovensko-Maďarsko“, ako partner pre ECB, názov projektu „Prírodné stavanie“ – podpora trvalo-udržateľnej výstavby a využitia obnoviteľných zdrojov energie predkladaného projektu, bolo zvýšiť informovanosť obyvateľov o možnostiach ekologickej výstavby.

● Podpora projektu vzorového slameno hlineného domu v Spišskom Podhradí, v rámci projektu IS EQUAL, spolupráca s partnermi projektu Člověk v tísni Slovensko a Kolping Slovensko. Časť projektu (realizácia strechy) sa financoval zbierkou členov občianskeho združenia.
Propagačná a publikačná činnosť:
● Spoluautorstvo pri vypracovaní a vydaní informačnej brožúrky v rámci spolupráce s iEPD „Enviromentálne vhodné materiály pre energeticky pasívne domy“ (autori sú Ing. arch. Katarína Znášiková, Anna Nemcová a Mgr. art. Bjorn Kierulf)
● Sretnutie v Leberfingeri (1.4.2008), predstavenie združenia potenciálnym členom
● Prezentácia ARTURu na medzinárodnej konferencii Zdravé domy v Brne (18.6.2008)
● Preklad časti knihy Toma Rijvena : Medzi zemou a slamou (preklad: Mirka Pinkavová, Zuzana Kierulfová, Boris Hochel, Inez Buci)
● Vydanie brožúrky Zelená architektúra – náklad 1 000 ks. Autori Ing.arch. Henrich Pifko, PhD., Ing.arch. Zuzana Kierulfová
● Tvorba dočasnej prezentácie občianského združenia pre potreby výstavy na FA STU (Zuzana Kierulfová v spolupráci s členmi), tvorba dočasného Leafletu na Coneco (Ing.arch. Mirka Pinkavová , Zuzana Kierulfová)
● Tvorba 2 prezentačných plagátov pre výstavy, leafletu (Ing. arch. Inez Buci , Zuzana Kierulfová)
● Tvorba videa z kurzu hlinených techník absolvovanom v Kassel (Ing. arch. Inez Buci)
● Články uverejnené v printových médiách:
● – Vydavateťstvo Jaga: Všetko o nízkoenergetickom dome, článok „Stavanie s láskou a rozumom = stavanie s hlinou“, a článok „Slamené domy“, autor Z. Kierulfová, január 2008
● – SME s-reality, „Domy s trávou na streche“, autor Hálka Tytykalová, 24. máj 2008
● – Pekné bývanie, „V náručí vlastnej tvorby“, autor Inez Buci, október 2008
● – Pekné bývanie, „Domy chránené zemou“, autor Katarína Kubíčková, september 2008
● – Pekné bývanie, „Spolužitie s ohňom“, autor Zuzana Kierulfova – Inez Buci , december 2008

 

Vzdelávacia činnosť:
● Workshop – Bučany – hlinené omietky, hlinená nabíjaná stena, technika stavania z drevených klátikov lepených hlinenou maltou. (lektori Boris Hochel, Zuzana Kierulfová)
● Exkurzia v Nemecku po hlinených stavbách, Berlín, Oranienburg, ekodedina Sieben Linden, Ganzlin – múzeum hliny, Wangeline záhrady, Kassel – laboratórium prof. Gernota Minkeho (máj 2008)
● Celodenný seminár “Stavanie z prírodných materiálov” na FA STU v Bratislave (máj 2008) s popredným odborníkom na stavbu z hliny Prof. Dr. -Ing. Gernotom Minkem. Podujatie zorganizovalo oz ArTUR v spolupráci s FA STU a s podporou Goetheho Inštitútu.
● Popoludnie seminára vyplnili prednášky slovenských odborníkov, špecializujúcich sa na rôzne využitie hliny v stavbách. Prednášky boli na tému: “Súčasné aktivity v oblasti hlineného stavania v Čechách a na Morave”, doc. Ivana Žabičková z VÚT Brno, ArTUR a jeho činnosť, Ing. arch. Zuzana Kierulfová, “Novostavby z nabíjanej hliny”, Ing. Karol Hilmer, prof. Ing. Ladislav Fecko , Csc. “Slamené novostavby na Slovensku”, Ing. arch. Boris Hochel a Ing. arch. Pifko, “Rekonštrukcie starých hlinených domov”, Mgr. Michal Hrčka a Ing. arch. Pavel Fabian a “Využitie hliny a prírodných materiálov v novostavbách a pasívnych domoch”, Mgr.art Bjorn Kierulf. Podujatie zavŕšila panelová diskusia.
● Podujatie sprevádzala výstava o.z. ArTUR o jeho činnosti v oblasti prírodných materiálov a nízkoenergetických domov a výstava “Hlinené stavitelství”, ktorú vystavovalo Sdružení hlineného stavitelství z Čiech a Moravy. Večer sa konal spoločenský večierok v Horskom Parku, kde nechýbala ani hudba, dobré jedlo a premietanie fotografií a filmu o dome prof. Gernota Minkeho.
● Prednáška prof. Gernota Minkeho v Hrubom Šúri pre členov ArTURu o jeho tvorbe a návšteva Brnovho lesa a permakultúrneho centra v Bučanoch.
● Účasť na stretnutí v Nemeckom Ganzline – „European Earth Building Day 2008“ (25. – 26. júl). Prezentácia oz ArTUR – pracovný seminár na tému ako vyvýjať európsku spoluprácu medzi združeniami hlineného staviteľstva.
● Prednáška Larsa Kellera – dánskeho „slameného“ staviteľa v Hrubom Šúri – prednáška o raketových peciach a stavaní samonosných slamených domov v Dánsku.
● Lektorovanie na workshope v Spišskom Podhradí – hlinené omietky (Zuzana Kierulfová, Boris Hochel).
● Séria ôsmich jednodenných letných workshopov – tvorba s hliny pre deti zo ZŠ v Devíne (júl – august 2008).
● Účasť na diskusii Národné fórum a oslava prírodného staviteľstva (5.-7.9.2008).
● Týždenný kurz stavebných hlinených techník s prof. Gernotom Minkem v nemeckom Kassel (september 2008) , ktorého sa zúčastnilo 17 členov združenia.
● Prednáška Toma Rijvena – holandského staviteľa zo slamených balov, o jeho technike CUT (v septembri 2008, v Bratislave ), exkurzia v Brnovom lese, v Hrubom Šúri.
● Workshop v Bučanoch – október 2008 Víkend permakultúrnej tvorivosti o hlinených podlahách, kompostovacích záchodoch. 3.pokračovanie pracovného seminára (2 – 5.o któber 2008).

 

Výstavy – účasť ako vystavovatelia:
● Coneco – spoločná expozícia s iEPD, (apríl 2008)
● Domexpo– spoločná expozícia s iEPD, súčasťou boli prednášky na tému stavby z hliny a slamy
● 1. veľtrh Biostyl (25. – 27. 9. 2008)
● FA STU – (máj 2008)
● Dych zeme (október 2008)
● Zapožičanie výstavy oz. Jablonke v Jablonovom (december 2008)

 

Spolupráca:
● Návšteva permakultúrneho centra La Boa v Taliansku (marec 2008).
● Spolupráca s Hlineným združením CZ – zapožičanie výstavy na podujatie “Stavanie z prírodných materiálov” na FA STU v Bratislave (máj 2008). Oz Artur zastupovalo Hlinené združení v Nemeckom Ganzline – European Earth Building Day 2008 (25. – 26. júl).
● Spolupráca s perpktívnou zakladateľkou a predstaviteľkou združenia v Bulharsku (december 2008).
● Písomná komunikácia so švédskym združením.
● Písomný ako aj osobný kontakt s nemeckým združením FAL e.V. (Klaus Hirrich, Uta Herz).
Riešenie interných záležitostí:
● Tvorba novej webstránky www.ozartur.sk od januára 2008 – priebežne celý rok. Sponzor softwaru Createrra s r.o.
● Zavedenie a kontrolovanie fungovania internej komunikácie systémom Backpack – tento spôsob komunikácie sa neosvedčil. Sponzor Createrra s r. o.
● Vypracovanie niekoľkých návrhov loga združenia (Marek Guga, Marián Ontkoc, Lucia Rozenbergová) – vývoj loga zatiaľ neukončený.
● Zakúpenie výstavných políc, rámov na výstavy, riady, misy a poháre na podujatia.
● Predaj realizovanej technológie agrokruhov za symbolickú korunu autorovi a tvorcovi myšlienky p. Jankovi Šlinskému. Výstavba agrokruhov bola podporená z Environmentálneho grantového programu Toyoty.

 

Začiatok prípravy podujatí:
● Príprava workshopu s prof. Gernotom Minkem.
● Príprava kurzu hliny s Norou Kasanickou a Noe Salsona na Taráni pri Nitre.
● Príprava medzinárodného kurzu zameraného na hlinu so známymi odborníkmi z USA, Billom a Athenou Steen.

 

Finančný prehľad:
● Nie je ešte dopracovaný a uzavretý.

 

V Hrubom Šúri, 28.12. 2008
Vypracovala: Ing.arch. Zuzana Kierulfová, predseda o.z. ARTUR